Blog Route Circulair: 3 tips om als bedrijf duurzaam te worden

Route Circulair, expert op het gebied van duurzaamheidstransformaties, interviewde afgelopen jaar meer dan 30 pionierende bedrijven over hun strategie. Lees hier de drie belangrijkste bevindingen.

Tags Ontwikkeling Circulariteit Duurzaamheid
Auteur
Afra Hendriks

Belangrijke ingrediënten die nodig zijn voor een duurzame en circulaire transformatie van jouw bedrijf

Victoria Knoop, consultant bij Route Circulair, deed onderzoek naar de lessen van pioniers binnen de circulaire economie en leerde binnen no-time hoe je als organisatie transformeert, circulaire doelstellingen stelt en deze ook daadwerkelijk behaald. Ze interviewde gedurende een jaar meer dan 30 circulair pionierende bedrijven waaronder Auping, Interface, Gerrard Street en meer. Wat leerde zij van hen?

  1. Start met een nulmeting en formuleer je doelstellingen

“Elke reis begint bij jou thuis, met voorbereidend werk. Wanneer je een circulaire route inslaat, zal het eerst duidelijk moeten zijn waar je organisatie nu precies staat met betrekking tot circulariteit. Zodat je doelgerichte vervolgstappen hierop kan afstemmen en kan bepalen waar je heen wilt. Om in kaart te brengen wat de huidige status is van je bedrijf kun je bijvoorbeeld een nulmeting uitvoeren. Aan de hand daarvan kun je je doelstellingen bepalen en de acties formuleren die je nodig hebt om daar te komen. Met Route Circulair hebben we op basis van (academisch) onderzoek een Circulaire Volwassenheidsmeting opgesteld. Hiermee brengen we middels een scan en op kwalitatieve wijze in kaart wat de circulaire status is van een bedrijf op 9 verschillende organisatorische thema’s en 5 verschillende volwassenheidsniveau’s. Denk hierbij aan: leiderschap, interne cultuur, samenwerking, technologie en digitalisatie & innovatie.”

2. Samenwerken, neem je ketenpartners mee in de circulaire route

“Anders dan in een lineaire economie, is er daadwerkelijk een financieel incentive om samen te werken, kennis te delen en die verbinding met elkaar aan te gaan. Om circulariteit succesvol te maken, heb je de omliggende keten nodig. En dat wordt de uitdaging van de komende 10 jaar: hoe krijgen we niet alleen onszelf, maar ook onze omgeving zover om de circulaire stap te maken. Welke voorwaarden en eisen kunnen we aan onze ketenpartners stellen. De doelstellingen van de overheid voor 2050, de vele circulaire innovaties en de oprechte motivatie van iedereen om te veranderen beloven al veel goeds. We zijn op de juiste weg, nu is het zaak samen de route (naar circulariteit) te vinden.”

3. Creëer draagvlak bij je medewerkers

“Van cruciaal belang hierbij is dat de circulaire verandering door iedereen in de organisatie begrepen en gedragen wordt. Dit begint al bij het opstellen van je strategie en het kaderen van doelstellingen. Doe je dit in samenspraak met de verschillende afdelingen van je bedrijf? Dan kun je niet alleen gebruik maken van de specialistische en noodzakelijke kennis van je personeel, maar betrek je hen ook vanaf het begin bij het bewerkstelligen van deze verandering. Twee vliegen in een klap! Vertaal doelstellingen (samen) vervolgens ook naar duidelijke actiepunten voor de verschillende afdelingen en maak het niet moeilijker dan het is. Duurzaamheid en circulariteit moet geen ongrijpbaar concept worden dat alleen leeft binnen een geïsoleerde afdeling van het bedrijf, maar een gedragen onderdeel van de gehele bedrijfscultuur. Dat is de succesfactor.”

Het onderzoek dat Victoria namens Route Circulair deed naar 30+ circulair pionierende bedrijven, als follow-up van het onderzoek en managementboek Route Circulair (1.0) , is gebundeld in een whitepaper die deze zomer zal worden gelanceerd. Deze heeft de vorm van een Reisgids – die organisaties middels 10 stappen naar een circulaire bedrijfsvoering helpen. Waar voor hen die transitie ook begint.

Wil jij als bedrijf aan de slag met duurzaam en circulair ondernemen? Neem contact op met [email protected] voor een kennismaking!

Auteur

Afra Hendriks
Powered by Meaning

Ik combineer mijn passie voor marketing en communicatie met het werken aan een duurzame en circulaire wereld.